(placeholder)
Rioolpers ontmaskert
Rioolpers ontmaskert!

S.O.S. bij FakeNieuws

S.O.S. Slachtoffer is initiatief van de mensen achter stichting A.I.P. en www.rioolpers.nl. Deze groep mensen, waaronder ook eerdere slachtoffers van AvroTros Opgelicht?!, willen hun ervaringen en tips delen met medeslachtoffers. Dit om jou te ondersteunen als je slachtoffer bent geweest van niets ontziende journalisten en uitgevers.


Na een aanval van de media op jou als persoon, meestal door onterechte verdachtmakingen -bijvoorbeeld door middel van onzuivere journalistiek- lijkt het of iedereen zich tegen jou keert. Op je werk, op school,(sport)vereniging van je kinderen, en in de supermarkt wordt je bekeken of zelfs genegeerd. Sommige slachtoffers worden zelfs depressief en komen het huis niet meer uit.  Wij geven je dan ook tips hoe je hier mee om kan gaan. Het leed is al veroorzaakt, en op dat moment moet je zorgen dat de schade voor jou en je naasten beperkt gaat worden.

 

Begin met je aan te melden bij onze redactie, dat kan onder aan deze pagina.  Een vertrouwenspersoon en ervaringsdeskundige van www.rioolpers.nl zal dan contact met je opnemen om je bij te staan met tips, wetenswaardigheden en waar nodig met (juridische) ondersteuning.


EERSTE HULP bij onterechte publicaties:


1. Zwijg de publicatie niet dood, zorg dat je naaste omgeving op de hoogte is van de aantijgingen van het      medium.


2. Zorg ervoor dat je de uitzending, dagblad of online publicatie "veilig" stelt. Sla alles digitaal op en maak kopieën van de stukken. Het komt namelijk vaak voor dat de pers verhalen gaat afzwakken of zelfs verwijderen als blijkt dat ze ongelijk hebben. Ook als items verwijderd worden blijven verslaggevers, uitgevers en andere media verantwoordelijk voor hun daden.


3. Denk ook aan aanpassen van wachtwoorden etc, wij maakten mee dat gepoogd werd op computers in te breken om informatie te vergaren, e-mail berichten te hacken en anderszins.


4. Doe direct, in ieder geval zo snel mogelijk, aangifte bij de politie van bijvoorbeeld belediging, laster en smaad. Laat je niet wegsturen, de politie is verplicht jouw aangifte op te nemen. Met die aangifte begint alles, die heb je later nodig voor de burgerlijke partijstelling bij een strafzaak tegen de verslaggevers, en als beginpunt voor een civiele zaak tegen uitgever en eventuele medewerkers. Ook tegen camera mensen en andere marionetten die bijdroegen tegen de onterechte publicatie is het verstandig aangifte te doen.


5. Zoek een goede advocaat, gespecialiseerd in straf en mediarecht, ook als je geen budget hebt om deze te betalen. Meestal kunnen advocaten een toevoeging aanvragen voor je, De advocaat van onvermogen wordt ook vaak ‘pro deo advocaat’ genoemd. In de juridische wereld wordt gesproken van ‘rechtshulp op toevoeging’ of ‘gesubsidieerde rechtsbijstand’. Indien nodig kan www.rioolpers.nl hier voor jou in bemiddelen.


6.Zorg dat je alle bewijzen van je zelf verzamelt waarom je meent dat je onterecht bent beschuldigd. Elk papiertje, whatsapp bericht, e-mail bericht of wat dan ook wat op jouw zaak betrekking kan hebben kan een bewijs zijn. Maak een compleet dossier aan. Het liefst digitaal. Dan kunnen wij snel alles voor je online zetten.


7. Voor en na publicatie adviseren wij jou om in geen geval contact op te nemen met de journalist of uitgever in kwestie, contactpogingen van deze mensen moet je negeren. jouw verhaal zal altijd anders gebracht worden dan jouw bedoeling was.


8. Begin geen kort geding om een uitzending op publicatie tegen te gaan. Dit werkt tegen je, zo krijgt het medium nog meer aandacht en dat komt hen alleen goed uit. Dan ligt zeker alle (verkeerde) info op straat. Nadien kan je actie ondernemen, er zijn voldoende mogelijkheden.


9. Kruip niet weg voor de buitenwereld. Ga door met leven zoals je gewend was. Hoofd omhoog, kin voorruit en ga de wereld aan.


10. Ga tegenover derden nooit inhoudelijk in over jouw zaak. Verwijs desnoods door naar je woordvoerder.


Dit zijn de eerste tips voor EERSTE HULP voor of na een onrechtmatige publicatie. Elk dossier is anders, maar het bovenstaande geldt voor elke zaak. Eerst aan je zelf denken, daarna pa aan anderen.


Meld je hier onder aan voor een gesprek met de vertrouwenspersoon van www.rioolpers.nl. Deze vertrouwenspersoon kan jou verder op weg helpen met het rechtzetten van een onrechtmatige publicatie of andere misstanden in de media in het algemeen.

Eerste Hulp bij FakeNieuws!

Keurmerk van de stichting AIIP Wij publiceren geen nepnieuws!