0
13 april 2018

Omroepen worden eindelijk Gekort

U herinnert het vast nog wel, mijn blog over de begroting van € 864 miljoen voor de NPO in 2018. Uiteraard betaald door de schatkist en door belastingbetalers weer eens opgehoest. Dit ongelofelijke bedrag mag de Nederlandse Publieke Omroep dit jaar aanwenden om “kwalitatieve en hoogstaande” programma’s te maken. In de praktijk blijkt dat vooral AvroTros en co de subsidie vooral verkwanselt met dure feestjes, belachelijke salarissen en waardeloze programma’s.

Wordt AvroTros nu eindelijke gekort?
NPO krijgt de broekriem aangehaald

In deze tijden van de immense informatische technologie, waar de commerciële zenders zelf hun financiële broek (met succes) op moeten houden, is dit pure geldverspilling. Deze NPO regeling stamt uit de jaren “nul” en is totaal overbodig geworden.

“In de nieuwe mediawet staat dat de NPO enkel hoogwaardige en/of journalistiek verantwoorde programma’s mag maken en uitzenden”

In de nieuwe mediawet staat dat de NPO enkel hoogwaardige en/of journalistiek verantwoorde programma’s mag maken en uitzenden. Wij hebben ons al diverse keren afgevraagd waarom het politieke prutje in Den Haag niet ingreep.

Programma’s zoals Opgelicht?!, Radar (AvroTros)  Kassa en Belbus (BNN-Vara) zijn van die programma’s die geen hoogwaardige journalistiek bedrijven. De waarheden worden verdraaid en personen worden bewust zo beschadigd (vaak zelfs onterecht) dat er geen enkel toekomst perspectief meer is. Als klap op de vuurpijl zijn dit soort programma’s door de NPO als “amusementsprogramma’s” ingedeeld. De reden daarvan is ondertussen duidelijk geworden. Zo omzeilen de omroepverenigingen hun journalistieke aansprakelijkheden -zo hoeft men zich niet aan de mediawet te houden- en kunnen ze doorgaan met sensatie makende tabloitachtige uitzendingen, want er moeten tenslotte ook kijkcijfers worden gescoord. De ombudsman van de NPO schreef er al een belastend verhaal over.

Opmerkelijk is dat de NOS met bijna geen woord rept over deze korting van ruim 100 miljoen, terwijl andere media voluit schrijven over deze goede zet van het kabinet. Wij zeggen: op naar nul euro subsidie en laat de NPO omroep verenigingen zelf hun broek ophouden! Laat alleen het gestuurde staatsjournaal van de NOS in stand met een beheersbare jaarlijkse bijdrage van de staat.

Zo kan het restant van het NPO geld bijvoorbeeld toekomen aan de slachtoffers van de gaswinning in Groningen. Deze provincie heeft immers jaren lang de NPO gesponsord met het afgeven van hun aardgas. Deze mensen half ingestorte woningen moeten al jaren hun hoofd boven water proberen te houden. Daar moet geholpen worden. Dat is noodzaak, veel meer dan dat de ego’s in het Hilversumse het nodig hebben. Zij klagen nu zelfs dat ze te weinig hebben om te verbrassen in 2019. Gekker moet het niet worden.

Bron: telegraaf

Tagged with: , , , ,

Comments & Reviews

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*